SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 23.01.2021

saopstenje

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore. Ove godine slavimo 150 godina od dana kada je štampan prvi broj Glasa Crnogorca i to je svakako značajan jubilej i za mnogo veće države od naše.


150 godina novinarstva proslavljamo u Crnoj Gori u nikad neizvjesnijem ambijentu za opstanak ove profesije. Novinari se suočavaju sa brojnim izazovima kao nikad ranije. Finansijska kriza koja je došla sa koronom ugrozila je opstanak mnogih medija. Nove tehnologije i društvene mreže su ubrzale pogotovo u doba korone transformaciju medija i dale po prvi put primat društvenim mrežama i internet portalima u odnosu na tradicionalne medije. Sa promjenom načina komunikacije, mjenja se i samo novinarstvo koje se danas svodi na kratke forme i poruke.


Kod nas, rast klerikalizma i ekstremne desnice, populizma i nacionalizma, podržan od pojedinih autoritarnih režima izvana, stvorili su potpuno nove izazove pred naše novinare i medije. Veliki broj prijetećih poruka koje se poslednjih mjeseci šalju novinarima i medijima, povremeno i od strane pojedinih funkcionera nove vlasti, ne obećavaju povoljan ambijent za rad medija i novinara u bliskoj budućnosti. Sve ovo su razlozi da cjelokupno društvo stane iza novinarske profesije i podrži rad medija koji predstavljaju jedan od temelja na kojem počiva svako demokratsko društvo.

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju