Saopštenje za javnost MSS 03.03.2024

Nije lutka Andreja Nikolaidisa spaljena sinoć u Herceg Novom jer je Andrej pisac. Teško da je iko od organizatora sinoćnje lomače pročitao ijednu Andrejevu knjigu, a pitanje je koliko su knjiga u životu inače pročitali.

Nijesu Novskim “inkvizitorima” zasmetale Andrejeve izjave o Herceg Novom, jer da jesu imali su u prethodnih deset godina dovoljno vremena da saopšte i iskažu svoj protest zbog toga. Sinoć je u Novom “spaljen” Andrej Nikolaidis novinar, koji u svojim kolumnama hiruški precizno dijagnosticira i kritikuje sve bolesti ovog društva.
I ne bi organizatorima lomača smetala toliko Andrejeva kritika da on istovremeno u svojim tekstovima ne ismijava sve moćnike, velike i male, izvrgava ih ruglu koristeći satiru, ironiju i groteskni jezik. Taj Andrejev karnevalski jezik je najviše zabolio organizatore Novskog karnevala i sve one koji iza njih stoje.
Spaljivanjam Andrejeve lutke u Crnoj Gori se nastavlja urušavanje svih osnovnih sloboda i šalje prijeteća poruka svima koji se usude da slobodno misle i djelaju. Nije se sinoć branila i promovisala sloboda govora u Crnoj Gori, ona je sinoć spaljena pred veselim pukom u sred Herceg Novog.

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju