Saopštenje za javnost MSS 18.03.2024

Saslušavanjem Draška Đuranovića, glavnog i odgovornog urednika Pobjede, juče, u prostorijama podgoričke policije, nastavljen je opasan trend zastrašivanja novinara u Crnoj Gori. Dok su prethodnih godina prijetnje i uvrede dolazile uglavnom preko društvenih mreža, sada imamo situaciju da se državne institucije, poput policije i tužilaštva koriste za pritiske na novinare i medije.

Ove organizovane akcije imaju prije svega za cilj ograničavanje slobode medija i obeshrabrivanje bilo kakvog kritičkog novinarstva. Paradokslano je da se sa ubrzavanjem evropskih integracija povećava i broj napada na novinare i medije, a pritisci postaju sve raznovrsniji: od spaljivanja lutaka do policijskih saslušanja i na kraju suđenja u slučaju profesora Bobana Batrićevića.
Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuđuje najnovije pritiske na Pobjedu i njenog glavnog i odgovornog urednika i smatra da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica obrati pažnju na ova opasne trendove u Crnoj Gori, koji ne ugrožavaju samo slobodno novinarstvo, već potkopavaju i neke temeljne demokratske vrijednosti ovog društva.

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju