Odluka po žalbi Mitra Bulatovića protiv portala CDM 25.11.2023

Postupajući po žalbi zbog kršenja načela I Kodeksa novinara u tekstu “U Podgorici otkazano prikazivanje filma “Heroji Halijarda”, koji je objavljen 7. Oktobra 2023 na portalu CDM, Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju, donosi sljedeće:

R J E Š E N J E

U tekstu “U Podgorici otkazano prikazivanje filma “Heroji Halijarda”, koji je objavljen na portalu CDM, nije došlo do kršenja načela I Kodeksa novinara.

Komisija za žalbe je pažljivo analizirala i podnijetu žalbu, kao i sporni tekst, odnosno izjašnjenje uredništva portala. Komisija je utvrdila da je portal CDM prenio tekst sa portala RTCG-a, a isti su i drugi mediji objavili. Komisija je takođe konstatovala da je CDM, već sledeći dan, odmah po dobijanju demanta od strane Cineplexa, isti odmah i objavio. Na ovaj način je po mišljenju Komisije portal CDM ispoštovao profesionalni standard i objavio ispravku netačne informacije odmah po saznanju da je prethodna vijest bila lažna.

Obrazloženje

Medijski Savjet za samoregulaciju je dobio žalbu od čitaoca Mitra Bulatovića povodom teksta objavljenog na portalu CDM 7. oktobra ove godine. Tekst je imao naslov „U Podgorici otkazano prikazivanje filma “Heroji Halijarda”.
U žalbi Mitar Bulatović između ostaloga navodi da je:” Portal CDM 7. oktobra u 7.26 minuta objavio vijest da je u Cinepleksu otkazano prikazivanje film "Heroji Halijarda". Na tu vijest su dan kasnije reagovali nadležni iz pomenutog bioskopa, ali i distributer pomenutog filma, naglašavajući da film nije otkazan, a da informacija koja se pojavila u medijima o navodnom otkazivanju nije tačna.”

Bulatović dalje kaže : “Smatram da je CDM prekršio Kodeks novinara koji zabranjuje širenje lažnih vijesti. Vlasnici i urednici tog portala su svoje čitaoce, ali i ostale građane, jer su njihovu lažnu vijest prenijeli i ostali portali, doveli u zabludu i nanijeli štetu pravima građana da budu pravovremeno i objektivno informisani. Zbog toga pozivam predstavnike Medijskog savjet za samoregulaciju da povodom ovog slučaja preduzmu odgovarajuće mjere. Takođe smatram da CDM treba da uputi javno izvinjenje zbog širenja lažnih vijesti”, stoji na kraju reagovanja Bulatovića .
Medijski savjet za samoregulaciju se obratio redakciji portal CDM za izjašnjenje povodom ove žalbe. U kratkom odgovoru od strane redakcije je navedeno da je ispravka netačne informacije objavljena sledeći dan i naveden je link https://www.cdm.me/grad/film-heroji-halijarda-nisu-otkazani-u-crnoj-gori/ na kome se može pronaći ispravljena informacija.
Pošto nije bilo osnova za medijaciju u ovom slučaju Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju je preuzela u daljnje razmatranje navedenu žalbu. Komisija se na početku rada upoznala sa izvornim tekstom koji je bio povod za žalbu. Radi se o kratkom tekstu koji je preuzet sa portala RTCG-a. Pored informacije da je premijera filma otkazana u tekstu se još navodi da je više građana uputilo protest, smatrajući da se radi o nacionalističkoj propagandi, te da su događaji iz Drugog svjetskog rata pogrešno predstavljeni. Takođe se navodi da su „Heroji Halijarda“ izazvali polemike i u avgustu ove godine, kada su prikazana tri inserta iz filma na poslovnom forumu Sarajevo Film Festivala. Tada je ovo ostvarenje ocijenjeno kao film koji promoviše četnički pokret. Reditelj filma je srpski glumac Radoš Bajić.
Komisija za žalbe je pažljivo analizirala i podnijetu žalbu, kao i sporni tekst, odnosno izjašanjenje uredništva portala. Komisija je utvrdila da je portal CDM prenio tekst sa portala RTCG-a, a isti su i drugi mediji objavili. Komisija je takođe konstatovala da je CDM, već sledeći dan, odmah po dobijanju demanta od strane Cineplexa, isti odmah i objavio. Na ovaj način je po mišljenju Komisije portal CDM ispoštovao profesionalni standard i objavio ispravku netačne informacije odmah po saznanju da je prethodna vijest bila lažna. Komisija ipak upućuje sugestiju medijima, kao i CDM-u, da prilikom prenošenja informacija sa drugih medija i portala iste i provjere. U slučaju da se ispostavi da se radi o netačnim informacijama odgovornost će biti ne samo na mediju koji je objavio netačnu infromaciju, već takođe i na onima koji su istu prenijeli
U zaključku, Komisija je donijela odluku da u ovom slučaju nije došlo do kršenja načela I Kodeksa novinara Crne Gore.

Komisija za monitoring i žalbe

Aneta Spaić
Sonja Drobac
Danilo Burzan
Branko Vojičić
Ranko Vujović