Odluka po žalbi Milisava Marinovića protiv portala Antena M 20.03.2024

Postupajući po žalbi zbog kršenja načela IIV Kodeksa novinara u tekstu „Automobil udario pješaka u Podgorici, teško je povrijeđen”, koji je objavljen 24. Februara 2024 na portalu Antene M Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju, donosi sljedeće:

RJEŠENJE

U tekstu „ Automobil udario pješaka u Podgorici, teško je povrijeđen” koji je objavljen 24. Februara 2024 na portalu Antena M Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju nije utvrdila postojanje relevantnuh i dovoljnih razloga za konstatovanje kršenja načela VII Kodeksa novinara koje je se odnosi na zaštitu prava na privatnost.


Komisija za žalbe je napravila uvid i u izvještavanje ostalih medija o ovom događaju i primjetila da dio medija nije objavio nikakve informacije o identitetu učesnika u ovom saobraćajnom udesu. Ako imamo u vidu i činjenicu da je Antena M objavila pun identitet vozača tek kada su ostali medije to uradili evidentan je nedostatak usaglašenosti standarda u izvještavanju. Tim povodom je Komisija još jednom konstatovala da nedostatak jedinstvene samoregulacije uzokuje uspotavljanje različitih standarda prilikom izvještavanja o istim događajima.

Obrazloženje

Medijski Savjet za samoregulaciju je dobio žalbu od čitaoca Milisava Marinović povodom teksta objavljenog na portalu Antene M 24. februara ove godine. Tekst je imao naslov „„Automobil udario pješaka u Podgorici, teško je povrijeđen”.


U žalbi Milisav Marinović između ostaloga navodi da:” Uvažavajući svu potrebu javnosti da bude informisana objavljivanje punog imena i prezimena pa i nadimka Aleksandra Zekovića u tekstu čini se suvišnim i nepotrebnim. Dok povrijeđeni pješak nije označen ni inicijalima Zekoviću je navedeno puni ime i prezime, pa čak i nadimak. Cijenim da je Zeković lokalni funkcioner ali to nije dovoljno opravdanje za objavljivanje njegovog punog imena neposredne poslije saobraćajne nesreće gdje se ne znaju uzroci tog događaja. Ovo je posebno osjetljivo u trenutku kada se ne zna ko je odgovoran za ovaj saobraćajni prekršaj ili nesreću. Na ovaj način je ugrožena bez potrebe privatnost. Skrećem pažnju da novinari ne smiju da zadiru u privatni život neke osobe i izvještavaju o njoj bez njene dozvole. Odavanje određenih elemenata privatnog života neke osobe je dozvoljeno u mjeri u kojoj je to neophodno da bi se na adekvatan i precizan način izvijestilo o pitanjima od javnog interesa. Svi ljudi imaju pravo na dostojanstvo koje se ne smije proizvoljno narušavati, u ime prava javnosti da zna. Ovo se posebno mora imati u vidu kada su u pitanju osobe koje su, mimo svoje volje, postale učesnici informativno vrijednih događaja (kataklizme, nesreće, razne vrsta sukoba…). Ovo piše u vašem Kodeksu pa zbog toga prilažem žalbu o kršenju prava na privatnost u ovom slučaju.”


Medijski savjet za samoregulaciju se obratio redakciji portala Antena M za izjašnjenje povodom ove žalbe. Odgovor Darka Šukovića, glavnog i odgovornog urednika portala Antena M prenosimo integralno:
“Uz dužno poštovanje i prema gospodinu Milisavu, predložio bih da MSS ipak barem djelimično filtrira žalbe koje dobija i da nas ne zatrpava i ovakvim, za koje je očito da nijesu pisane rukom poznavaoca novinarske profesije.
No, šta je tu je... Aleksandar Zeković nadimkom Saša ponajmanje je status javne ličnosti zavrijedio izborom za odbornika u SO Glavnog grada. Decenijama je istaknuti civilni aktivista, bivši prvi čovjek Savjeta za kontrolu rada policije... i kao takav par exelance javna ličnost.
Uzgred, bilo bi red ostaviti uredništvu barem zrnce diskrecionog prava da odluči je li neko javna ličnost ili nije. A, opet, MSS i njegov monitoring tim zacijelo jesu sposobni da to valjano procijene.
Na koncu, Antena M je u svojoj osnovnoj informaciji, pa i u saopštenju policije koristila inicijale Zekovica. Žrtve nijesmo- jer ih nijesmo mogli dobiti. Ime i prezime vozača objavili smo tek u trećoj ili četvrtoj verziji informacije. Nakon što su to uradili svi čitaniji portali.

Što će reći da smo, kao i u svim prethodnim slučajevima, bili pažljivi na svoju štetu, žrtvovali klikove zarad principa da ne hvatamo "muštuluk" lošim vijestima. Ne zato sto bi to bilo neprofesionalno, već što smo, jednostavno, takav portal- ne jurimo ekskluzivu na ljudskoj nesreći i nevolji. Po istom principu, obratite pažnju, na našim fotografijama nema lisica na rukama pritvorenih... Jer držimo da i privedeni, uhapšeni pa čak i osuđeni ima pravo na ljudsko dostojanstvo. A tu je i familija takvih, u principu nedužna ali izložena nelagodi zbog okolnosti u kojima se nađe neki njen član...Elem, Antena M više od ikoga na svijetu vodi računa o poštovanju pretpostavke nevinosti i zaštiti ljudskog dostojanstva, ne sudi i ne optužuje, ne vodi paraistrage.”

Pošto nije bilo osnova za medijaciju u ovom slučaju Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju je preuzela u daljnje razmatranje navedenu žalbu. Komisija se na početku rada upoznala sa izvornim tekstom koji je bio povod za žalbu. Radi se o kratkom tekstu od svega par rečenica. U suštini to je kratka informacija da je toga dana u saobraćajnom udesu povrijeđen pješak koga je udario automobil. Navedeno je još da je policija rekla da ima teške tjelesne povrede i da je zbrinut u Kliničkom centru, a da je autom koje je udarilo pješaka upravljao Aleksandar Saša Zeković, odbornik u Skupštini Glavnog grada i građanski aktivista i da je on uhapšen. Na kraju je još dodato da je prema pisanju nekih medija pješak prelazio ulicu van pješačkog prelaza, a da je Zekoviću određeno zadržavanje.

Komisija za žalbe je konstatovala da u konkretnom tekstu jeste otvoreno pitanje privatnosti, odnosno načela VII Kodeksa novinara. Takođe je konstatovano da to što je neko javni funkcioner ne znači da uvijek i u svakoj situaciji njegovo ime mora biti pomenuto. Takođe, svaki saobraćajni incident i udes ne mora biti od značaja za javnosti, niti javnost mora biti upoznata sa svim detaljima nekih manjih udesa.

Komisija je posebno cijenila izjašnjenje portala Antene M u dijelu gdje se navodi da su u prvim verzijama ovog teksta korišteni samo inicijali Aleksandra Zekovića i da su njegovo puno ime i prezime objavili tek kada je većina portala to uradila. Prilikom razmatranja ove žalbe Komisija je uzela u obzir i saznanje iz prethodne žalbe da je Aleksandar Zeković sam zahtjevao od portala CDM da objavi njegovo ime.

Uzimajući u obzir sve okolnosti nastanka teksta koji je bio premet žalbe Komisija nije našla da je prekršeno načelo VII Kodeksa novinara koje je se odnosi na privatnost. Komisija za žalbe je napravila uvid i u izvještavanje ostalih medija o ovom događaju i primjetila da dio medija nije objavio nikakve informacije o identitetu učesnika u ovom saobraćajnom udesu.

Ako imamo u vidu i činjenicu da je Antena M objavila pun identitet vozača tek kada su ostali medije to uradili evidentan je nedostatak usaglašenosti standarda u izvještavanju. Tim povodom je Komisija još jednom konstatovala da nedostatak jedinstvene samoregulacije uzokuje uspotavljanje različitih standarda prilikom izvještavanja o istim događajima.


Komisija za monitoring i žalbe

Aneta Spaić
Sonja Drobac
Danilo Burzan
Branko Vojičić
RankoVujović