Uoči predstojećih parlamentarnih izbora, Misija OEBS-a u Crnoj Gori je, u saradnji sa predstavnicima medijskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori, izradila Priručnik za izvještavanje medija tokom izborne kampanje sa 22 konkretne preporuke u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima, kao i Etičkim kodeksom crnogorskih novinara.

Kako se navodi u uvodnom dijelu Priručnika, obaveza medija da izvještavaju tačno, blagovremeno i sa dužnom pažnjom je jedan je od osnovnih preduslova za funkcionisanje demokratije zasnovane na opštem pravu glasa. Dodaje se da Priručnik nudi sveobuhvatan i sistematičan pristup medijskoj zajednici da identifikuje potencijalne profesionalne izazove i daje sugestije kako da profesionalno odgovori na njih tokom izbornih kampanja.

Prilikom izrade ovog priručnika, predstavnici medijskih samoregulatornih tijela predstavili su preporuke međunarodnih organizacija o izvještavanju medija tokom izbora, kao i nacionalni pravni okvir u kojem se izbori održavaju. Dokument, takođe, naglašava važnost profesionalnog i etičkog izvještavanja, kako bi se tačno predstavili pluralistički i uravnoteženi stavovi u izvještavanju o izborima. Pored izvještavanja o učinku nosilaca dužnosti, pružanja platforme za debate među kandidatima, omogućavanja kandidatima da prenesu svoju poruku biračkom tijelu i izvještavanja o razvoju kampanje, mediji treba da informišu birače o tome kako da ostvare svoja prava, da prate izborni proces, uključujući postupke na dan izbora, i da izvijeste javnost o rezultatima. Priručnik sadrži i prijedloge za pripremu redakcije za izbore.

Članovi Tehničke radne grupe za samoregulaciju, koja je pripremila Priručnik, su: izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović, predstavnica Medijskog savjeta za samoregulaciju Aneta Spaić; programski direktor dnevnog lista Vijesti Mihailo Jovović, ombudsmanka dnevnog lista Vijesti i nedjeljnika Monitor Paula Petričević, ombudsman dnevnog lista Dan Ilija Jovićević i urednica dnevnog lista Dan Ljiljana Minić.

U Odluci Ministarskog savjeta 3/18 iz Milana, države učesnice OEBS-a prepoznale su ključnu ulogu novinara u izvještavanju o izborima, posebno u informisanju javnosti o kandidatima, njihovim platformama i tekućim debatama.

 

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim medijima i novinarima u Crnoj Gori 3.maj Svjetski dan slobode medija. I ovaj dan mediji i u svijetu i kod nas dočekuju suočeni sa brojnim izazovima i teškoćama. Kao nikada do sada budućnost medija i njihov opstanak su pod velikim znakom pitanja.

Opširnije:

Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuđuje prijetnje upućene Centru za monitoring i istraživanje(CEMI). Smatramo da se radi o veoma opasnim namjerama, koje se dešavaju usred jednog od najznačajnijih izbornih procesa

Opširnije:

Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuđuje pritiske kojima su poslednjih dana izloženi Radio Zeta i zaposleni u tom mediju od strane novih vlasti u opštini Golubovci…

Opširnije:

Još članaka …

alijansa

Code Of Ethics copy

Media NEThics

300x100MNEComp 1

poslovnik download

www.medijskisavjet.me