Četvrti Podgorički novinarski forum: „Laž kao roba u medijima“

Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore organizuje 8. i 9. Decembra medijsku konferenciju, pod nazivom Podgorički novinarski forum–„Laž kao roba u medijima“. Četvrti Podgorički novinarski forum biće posvećen jednoj od najaktuelnijih tema koja zaokuplja struku, a to je uticaj tabloidnog novinarstva na profesionalizam medija I pripadnika novinarski struke širom regiona i svijeta.

Glavna poruka našeg skupa ostaje utemeljena u njegovom osnovnom cilju, a to je profesionalizacija medijskog okruženja u region Zapadnog Balkana. Nakon svečanog otvaranja 8. decembra u 18 h, u petak 9. decembra, učesnici će imati priliku da čuju izlaganja više od 40 novinara, predstavnika međunarodne zajednice, medijskihstručnjaka među kojima su Vesna Mališić, Boško Jakšić, Genadij Sisojev, Andrej Nikolaidis, Ivan Cvejić, Baton Hadžiju, Marija Arnautović, Srđan Šušnica, Jakša Šćekić, Danilo Burzan, Šeki Radončić, i brojni drugi.

Paneli na kojima će diskutovati najrelevantnija novinarska imena i medijski0stručnjaci iz zemlje i regiona, biće usmjeren i na pitanja manipulacije medija, uticaja na kreiranje svijesti javnosti, te tablodizaciju I senzaciju kao fenomene koji diktiraju trendove u novinarstvu na Balkanu.

Kako je svepočelo

Svjesni sveukupnog uticaja novinarstva; motivisani željom da se dosegne mnogo viši, profesionalniji I čistiji nivo od evidentnog nivoa današnjeg novinarstva; uvjereni da je prvi, nužni I najvažniji korak ka tom cilju pošteni otvoren razgovor unutar samog novinarskog esnafa, Medijski savjet za samoregulaciju, 2013. godine je, u saradnji sa crnogorskim novinarskim udruženjima, osnovao Podgorički novinarski forum. Forum je zamišljen kao godišnji susret novinara Zapadnog Balkana, na kome će se razmjenjivati ideje I mišljenja, I promovisati tj. afirmisati najbolja novinarski praksa.

Podgorički novinarski forum, kako i sugeriše njegov naziv, u suštini, jeste jedna čista, novinarski priča. I organizatori I učesnici su ljudi iz novinarski profesije, uz diskretno gostovanje ličnosti iz srodnih joj branši. To nije posljedica izloženosti u ambijentu u kom mediji funkcionišu, niti njenog previda, već rezultat uvjerenja da je nužno početi od "pospremanja vlastitog dvorišta".

A naše "dvorište" je, nažalost – I metaforički I očigledno – svojevrsni ekološki incident!

Odnosno: istinita I tačna informacija, njeno dovođenje u pravilan I pošten kontekst, poštovanje pretpostavke nevinosti, ne – senzacionalistički pristup pri korišćenju informacija, analiza na bazi evidentnih, potkrijepljenih argumenata, poštovanje ljudskog dostojanstva, kritika motivisana isključivo društvenim dobrom ... jesu univerzalne vrijednosti I obaveze novinarstva, ali ih poštuju samo rijetki izuzeci! Ovaj pleonazam je namjerno iskorišćen, upravo da bi se naglasila rijetkost!

"Riječ, slika, neprijatelj"

Na prvojkonferenciji 2013. godine, naslovljenoj "Riječ, slika, neprijatelj", odabrani su, kao model ili metod učenja, loši primjeri. Odnosno: primjeri šta NIJE novinarstvo. Bilo je šokantno suočiti se sa gabaritima takvog novinarstva tj. beščašća, i to - odjednom! Ne samo za kolege iz regiona, već I za nas, koji smo taj otrov ispijali kao obavezno I uobičajeno dnevno sljedovanje. Zapravo, dobro je što se ne može steći imunitet na jezik manipulacije, niti, I pogotovo, na jezik mržnje. Jer, da može, nikada se ne bi poseglo za otklonom, za odbranom, za terapijom.

"U potrazi za izgubljenim profesionalizmom"

Tema drugog Podgoričkog novinarskog foruma 2014. Godine bila je "U potrazi za izgubljenim profesionalizmom". Želja nam je bila da duboko zarežemo u ono što je trulo u novinarskoj profesiji, jer smo bili sigurni da se zdravo tkivo može naći, ali I spasiti!

"Interaktivnost- kraj novinarstva ili istinska demokratizacija medija"

Treći Podgorički novinarski forum pod nazivom"Interaktivnost- kraj novinarstva ili istinska demokratizacija medija" bio je posvećen jednoj od najaktuelnijih tema koja zaokupljas truku, a to je uticaj novih tehnologija I internet na novinarstvo.

Glavna poruka skupa bilaje u temeljena u njegovom osnovnom cilju, a to je profesionalizacija medijskog okruženja u region Zapadnog Balkana. Kao predstavnici novinarski profesije, ostajemo uporni u inicijativama za jačanje vrijednosti koje propisuje novinarski etički kodeks, a kao PNF nastavljamo da pružamo podršku profesionalnim novinarima širom Zapadnog Balkana.

O Nagradi

pnf nagrada

Organizacioni odbor Podgoričkog novinarskog foruma, nakon konferencije 2013. godine, predočio kao neodložnu potrebu podsticanje i povratak vrijednosti profesionalizma i etičnosti u novinarsku profesiju. U tom cilju, osmišljena je i „Novinarska godišnja nagrada“, koja će biti dodijeljena svake godine, predstavnicima novinarske struke širom Zapadnog Balkana.

Nagrada pretenduje da podsjeti medijsku zajednicu u Crnoj Gori, ali i u čitavom regionu, na vrijednosti koje su nekada bile postulati novinarske profesije. Upravo iz ovog razloga, Podgorički novinarski forum odlučio je da nagradu za doprinos profesionalnom novinarstvu nazove po jednoj od izuzetnih ličnosti crnogorskoga novinarstva – Miodragu Mišku Vukmanoviću.

 

Nagrada se dodjeljuje za poseban doprinos profesionalizaciji medijskog okruženja u region Zapadnog Balkana, jačanju vrijednosti koje propisuje novinarski etički kodeks I pružanju podrške profesionalnim novinarima.

 

Nakon prvog konkursa 2014. Godine I velikog broja pristiglih radova na adresu Podgoričkog novinarskog foruma, međunarodni žiri od 9 članova, donio je odluku da se ustanove I posebna priznanja za prvih 10 finalista, te je specijalna nagrada “Finalist Award” uručena novinarima I novinarkama iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

 

Takođe, na sastanku organizacionog odbora PNF od 18. decembra 2014. godine, a zbog specifičnosti koje zahtjeva proces evaluacije pisane riječi i audio i video zapisa, odlučeno je da se od 2015. Godine dodijeljuju dvije zasebne nagrade za pomenute kategorije.

 

Tako je na PNF 2015. godine, bila dodijeljena “Novinarska nagrada za pisanu riječ”, “Nagrada za najbolje autorsko djelo iz oblasti radija I televizije” I naravno glavna nagrada za najbolji novinarski rad nastao u period između dvije konferencije “Nagrada Miško Vukmanović”.

 

O Mišku Vukmanoviću


Miodrag Miško Vukmanović, crnogorski novinar, publicist I političar, rođen je 1941. godine, u selu Utrg, u Crmnici (Crna Gora). Nakon završene gimnazije na Cetinju, studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Najveći dio radnoga vijeka proveo je kao novinar Radio Titograda/Crne Gore – oko 25 godina bio je dopisnik I komentator iz Beograda. Nakon što je, iz političkih razloga, ostao bez posla (1991), bio je kolumnista u nezavisnom nedjeljniku Monitor. Bio je I jedan od osnivača prve crnogorske novinske agencija Montena-fax, kao I nezavisne Televizije I Radija Montena. Vukmanović je dobitnik „Godišnje nagrade RTV CG“ za stvaralaštvo (1987), više stručnih nagrada na Yu radio-festivalima, kao I brojnih nagrada medijskih asocijacija. Prvi je dobitnik nagrade za životno djelo „Crnogorac“ –nazvane po prvim crnogorskim novinama iz 1871.


Osim više od dvije ipo hiljade novinarskihizvještaja, komentara, analiza I osvrta, Vukmanović je objavio I veliki broj političkih eseja, rasprava, polemika I intervjua. Dobro procijenivši suštinu I domete tzv. Antibirokratske revolucije, u svojim kolumnama u Monitoru, Vukmanović se protivio nasilnom rasparčavanju Jugoslavije, ratu I zločinima koje su rat I raspad države donijeli. Zalagao se da se zvanična Podgorica udalji od pogubne politike Slobodana Miloševića, ne samo radi odbrane Crne Gore, već I radi očuvanja preostale ljudskosti. Kao jedan od osnivača I prvi potpredsjednik Liberalnoga saveza Crne Gore, znalački je tumačio potrebu I interes građana Crne Gore da budu „svoji na svome“. Bio je I ostao bespogovorni pobornik obnavljanja državnosti I međunarodnoga suvereniteta Crne Gore. Vukmanović je dokaz da je djelo novinara uvijek srž čovjeka koji ga je stvorio.

 

Podgorički novinarski forum se, zato, nada da će budući laureate novinarski nagrade u svemu biti dostojni njegovog imena.

 

{gallery}sampledata/novosti/pnf{/gallery}