Saopštenje za javnost 2013-09-18

Poštovanje profesionalih i etičkih standarda, eliminisanje govora mržnje, istinita informacija, poštovanje dostojanstva ličnosti i zaštita identiteta maloljetnika osnovni su preduslovi za dalji doprinos medija građenju demokratskog društva u Crnoj Gori, zajednički je zaključak sastanka predstavnika Medijskog Savjeta za samoregulaciju Ranka Vujovića, Draška Đuranovića i Darka Šukovića sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Mitjom Drobničem i njegovim zamjenikom Albertom Kamaratom.

Konstatovano je da medijsku scenu opterećuju brojni problemi i da oni vrlo često udaljavaju medije od njihove izvorne misije. Zajednički je zaključeno da je potrebno ojačati proces samoregulacije u državi i da je poželjno da u njemu učestvuju svi mediji u cilju promocije profesionalnog i kredibilnog novinarstva u Crnoj Gori.

Predstavnici EU delegacije su potvrdili da će nastaviti da podržavaju sve napore u cilju jačanja nezavisne pozicije medija uz napomenu da bez odgovornih medija neće biti napretka ni u ostalim segmentima demokratskog razvoja Crne Gore.