Saopštenje za javnost 2013-04-18

Nakon predsjedničkih izbora, neki crnogorski privatni mediji svakodnevno zasipaju crnogorsku javnost informacijama o navodnim nezakonitostima, zloupotrebama  i malverzacijama vezanim za izborni proces. 

Nažalost, umjesto da se profesionalnim novinarskim postupkom pomogne utvrđivanju pune istine, ovi mediji – među kojima izrazito prednjači dnevni list „Dan“ – duboko su zašli u zonu kršenja osnovnih profesionalnih normi i kršenja Kodeksa novinara, prevashodno narušavanjem privatnosti objavljivanjem  matičnih brojeva građana, neobjavljivanjem demantija i potpunim ignorisanjem osnovnog novinarskog pravila da se čuje i druga strana.

Medijski savjet za samoregulaciju smatra da je krajnje neprofesionalno i društveno neodgovorno  širenje neistinitih ili neprovjerenih informacija, pogotovu u ovako politički osjetljivom postizbornom periodu, dok se kroz institucije sistema urtvrđuje osnovanost zvaničnih prigovora.

MSS osuđuje uređivački postupak lista „Dan“ koji je, u više navrata, objavljivanjem ličnih podataka građana prekršio i zakon i novinarski kodeks, a neosnovanim medijskim konstrukcijama o nezakonitom ponašanju učesnika u izbornom procesu, pojedine građane izložio javnoj osudi. Objavljujući  neprovjerene činjenice, bez profesionalne obaveze da utvrdi  njihovu vjerodostojnost  ovaj list je oklevetao i uvrijedio veliki broj ljudi koji su učestvovali u izbornom procesu. Promovisanje   prakse da je u novinarstvu sve dozvoljeno ako cilj opravdava sredstvo može dovesti do konskvenci koje nemaju nikakve veze sa autentičnom misijom novinarstva.

U vremenu od 7. aprila Medijski savjet za samoregulaciju primio je niz ličnih pritužbi građana na rad medija, prvenstveno na uređivačku politiku lista „Dan“ .  Broj ovih žalbi kojima su povrijeđena osnovna građanska prava, motivisao je MSS da reaguje mimo redovnih izvještaja, smatrajući da je ova pojava uzela maha i da obični građani ne smiju da trpe posljedice i da budu žrtve senzacionalističke uređivačke politike ili politički ostrašćenog novinarstva.

Medijski Savjet za samoregulaciju ovim putem želi da osudi ovakvu vrstu novinarstva, koja ne samo da nije profesionalna i zakonita, već predstavlja otvorenu manipulaciju sa javnošću zarad interesa koji nemaju ničega zajedničkog sa novinarstvom i slobodom izražavanja. Podsjećamo da su “za novinara  činjenice neprikosnovene, a njegova obaveza je da ih stavlja u pravilan kontekst i onemogući njihovu zloupotrebu, bilo da se radi o tekstu, slici ili tonu. Glasine i pretpostavke moraju se nedvosmisleno naznačiti kao takve…Obaveza novinara je da dopuni nepotpunu i ispravi netačnu informaciju, pogotovo onu koja može naškoditi, pridržavajući se, pri tom, pravila da ispravka mora biti istaknuta na odgovarajući način”.


Ranko Vujović

Medijski Savjet za samoregulaciju