Objavljen Priručnik za moderiranje onlajn komentara

Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Tehnička radna grupa za samoregulaciju objavili su 6. juna 2022. godine dokument Priručnik za moderiranje komentara, koji predstavlja vodič za moderatore korisničkih komentara na portalima o tome kako da identifikuju kontroverzne i štetne sadržaje, pružajući adekvatan odgovor.

Priručnik ima za cilj da obezbijedi pravičan, nepristrasan i uvažavajući pristup moderiranju, kao i da minimizira rizike komentarisanja – kako pravne rizike za medije i korisnike, tako i rizike od neadekvatne kontekstualizacije primarnog sadržaja.

Dokument razrađuje pravni okvir, svrhu, rizike i pravila moderiranja i komentarisanja, vrste moderiranja i procedure, ali i daje praktične savjete o tome kako poboljšati moderaciju. Koja su zakonom zaštićena prava o kojima moderator mora da vodi računa, kako prepoznati sadržaj koji postavljaju botovi, kako prepoznati trolovanje i razlikovati uvrjedljiv govor od satire i kritike – neka su od pitanja na koja Priručnik daje odgovore.

Povodom objavljivanja dokumenta, šefica Misije Dominique Waag sastala se sa predstavnicima Tehničke radne grupe za samoregulaciju: izvršnim sekretarom Medijskog savjeta za samoregulaciju Rankom Vujovićem, programskim direktorom dnevnog lista Vijesti Mihailom Jovovićem, ombudsmankom dnevnog lista Vijesti i nedjeljnika Monitor Paulom Petričević, ombudsmanom dnevnog lista Dan Ilijom Jovićevićem i urednicom dnevnog lista Dan Ljiljanom Minić.

Ambasadorka Waag je kazala da Misija ima dugogodišnju saradnju sa samoregulatornim mehanizmima u Crnoj Gori i da se ona ogleda i kroz rad sa Tehničkom radnom grupom, koja je do sada radila na nizu dokumenata od velikog značaja za crnogorske novinare.

„U vremenima kada se sve zemlje bore protiv govora mržnje i dezinformacija, uglavnom u onlajn sferi, važno je da smo svi na istoj strani i da udružimo snage u borbi protiv ovog fenomena. Ne zaboravimo i važnost medijske pismenosti, jer se zbog nedostatka znanja u ovoj oblasti danas suočavamo sa problemom neprovjerenih informacija, dezinformacija i govora mržnje“, kazala je ambasadorka Waag.

Učesnici sastanka su, takođe, razmijenili ideje o suzbijanju rastućeg govora mržnje u onlajn sferi i koracima koje treba preduzeti. Zaključeno je da je neophodan dalji rad na dokumentima poput novog Priručnika, koji bi olakšao posao novinarima u Crnoj Gori, posebno kada je u pitanju način na koji treba odgovoriti na govor mržnje.

U 2019. godini, Misija je podržala izradu Vodiča za primjenu smjernice 2.8. kodeksa novinara i novinarki Crne Gore, kojim su razrađena pravila, etički standardi i smjernice o moderiranju komentara čitalaca na internet portalima.

 

Izvor