SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 03.05.2022

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim medijima i novinarima u Crnoj Gori 3.maj Svjetski dan slobode medija. Nažalost u prethodnih godinu dana nije urađeno puno toga na unapređenju medijske scene u Crnoj Gori. U prošloj godini je čak zabilježen i povećan broj napada na novinare, a istovremeno nije bilo napredaka u rješavanju nekih starijih slučajeva. 

Daljnja fragmentacija medijske scene je nastavljena i u prethodnom periodu, tako da više nemamo samo dva pola, već se podjele umnožavaju. Ovakvi trendovi svakako nijesu dobri na za novinare ni za medije koji djeluju na ovako malom tržištu poput crnogorskog. Dalje podjele na medijskoj sceni udaljavaju crnogorske medije od pravljenja konsenzusa, prijeko potrebnog za rješavanje gorućih problema na medijskoj sceni.
Umjesto usvajanja novog Zakona o audio vizuelnim medijskim uslugama, koji već dvije godine čeka na usvajanje, prethodna Vlada je ušla u proces revizije kompletnog medijskog zakonodavstva, koje je ne tako davno usklađeno sa evropskim standardima. Na ovaj način su se odložile i obaveze prema Evropskoj uniji, jer impelementacija revidirane Direktive o AVM uslugama sada već prilično kasni.
Propagandni rat koji se intevizirao sa početkom rata u Ukrajini zatekao je Crnu Goru nespremnu da odgovori na izazove koje su nove dezinformacine kampanje donijele. Prošla Vlada je poslije više odlaganja uspjela da usvoji mjere kojima se ograničila distribucija određenih ruskih kanala na našoj teritoriji, ali nije uspjela da nađe mehanizme i zaustavi dezinformacionu propagandu koju šire određeni lokalni mediji u Crnoj Gori.
Očekujemo da nova Vlada pokaže više razumjecvanja za stvarne probleme medijske zajednice i uradi više na prevazilaženju konkretnih problema koji opterećuju novinare i medije u našoj zemlji.
 
Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju