SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 29.12.2021

Medijski savjet za samoregualaciju najoštrije osuđuje prijetnje koje je pomoćnik direktora policije Dejan Knežević uputio dnevnom listu Pobjeda. Poslije velikog broja napada na novinare koji su se desili ove godine, poslije niza prijetnji upućenih medijima od strane ličnosti koje se nalaze na najvišim funkcijama u državi, sada smo se suočili i sa situacijom da visoki policijski funkcioner prijeti jednom mediju.

Sva priča oko zaštite novinara, sve izmjene zakona kako bi se novinari zaštitili, izgleda padaju u vodu i odmah se zaborave kada mediji pomenu bilo kojeg funkcionera u negativnom kontekstu. Do sada smo imali slučajeve različitih prijetnji upućenih medijima, ali nismo do sada imali situaciju da policija prijeti medijima na ovaj način. Pogotovo nijesmo imali situaciju da se prijeti da će medij biti odgovoran ako se nešto loše desi nekom od članova familije. Posebno zabrinjava da ovakve prijetnje dolaze iz institucije koja bi trebala da bude prva kada je u pitanju bezbjednost i zaštita novinara.

Medijski savjet za samoregulaciju će o ovim prijetnjama obavjestiti i međunarodnu javnost, jer je postal očigledno da crnogorske institucije ne samo da ne žele da zaštite novinare i medije, već su sada među prvima koji im prijete i ugrožavaju njihov rad.

Ranko Vujović

Izvršni sekretar

Medijski savjet za samoregulaciju