SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 23.01.2021

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore. Ove godine slavimo 150 godina od dana kada je štampan prvi broj Glasa Crnogorca i to je svakako značajan jubilej i za mnogo veće države od naše.


150 godina novinarstva proslavljamo u Crnoj Gori u nikad neizvjesnijem ambijentu za opstanak ove profesije. Novinari se suočavaju sa brojnim izazovima kao nikad ranije. Finansijska kriza koja je došla sa koronom ugrozila je opstanak mnogih medija. Nove tehnologije i društvene mreže su ubrzale pogotovo u doba korone transformaciju medija i dale po prvi put primat društvenim mrežama i internet portalima u odnosu na tradicionalne medije. Sa promjenom načina komunikacije, mjenja se i samo novinarstvo koje se danas svodi na kratke forme i poruke.


Kod nas, rast klerikalizma i ekstremne desnice, populizma i nacionalizma, podržan od pojedinih autoritarnih režima izvana, stvorili su potpuno nove izazove pred naše novinare i medije. Veliki broj prijetećih poruka koje se poslednjih mjeseci šalju novinarima i medijima, povremeno i od strane pojedinih funkcionera nove vlasti, ne obećavaju povoljan ambijent za rad medija i novinara u bliskoj budućnosti. Sve ovo su razlozi da cjelokupno društvo stane iza novinarske profesije i podrži rad medija koji predstavljaju jedan od temelja na kojem počiva svako demokratsko društvo.

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju