SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 01.01.2021

Prvog dana Nove godine, prva demokratska Vlada Crne Gore, kako je nazivaju njeni ministri, blokira svoje građane na Twitteru. Ova godina zaista nije počela obećavajuće. Poslije prijetnji da će zatvoriti javni servis RTCG, sada se prešlo na blokiranje građana koji imaju bilo kakav kritički stav prema radu Vlade.


Od poslednjih paralamentarnih izbora pojedini članovi današnje Vlade ispoljavaju netrpeljivost prema različitim mišljenjima i prema medijima koji imaju uređivačku politiku, koja se razlikuje od njihovih stavova i ubjeđenja. Ovakav stav prema slobodi izražavanja je kulminirao juče blokiranjem brojnih građana od strane Vlade na Twitteru. Da pojasnim da se radi o zvaničnom profilu Vlade Crne Gore, a ne o nekom privatnom profilu bilo kojeg člana Vlade.


Iako na Twitteru ima dosta neposrednog i direktno uvredljivog govora, isto tako ima veliki broj kritičkih i analitički odmjerenih stavova. Juče su pored uvredljivih blokirani i profili koji su izražavali neslaganje sa radom nove Vlade.


Poslije podnošenja preko dvadeset krivičnih prijava od strane nevladine organizacije „Ne damo Crnu Goru“, čiji su osnivači premijer i ministarka Bratić, protiv svih koji su kritikovali crkvu, ovo je drugi veliki udar na slobodu izražavanja od starne novih vlasti. Društvena mreža Twit ter nije nova mreža i nju odavno koriste mnogi javni funkcioneri, pa je i prethodna Vlada imala svoj profil na ovoj mreži. Nije zabilježeno da je do sada neko u nas blokirao svoje građane da bi spriječio kritiku svog rada na društvenim mrežama.


Podsjećam još jednom da je Crna Gora ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i da je sloboda izražavanja zakonom zaštićena u našoj državi. Ovako ponašanje Vlade ne obećava brzi progres na putu evropskih integracija u okviru kojih je sloboda izražavanja i sloboda medija jedan od ključnih karika. Na protiv ovakav stav prema različitim mišljenjima može da dovede do daljnjeg usporavanja pregovaračkog procesa.


Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju