SAOPŠTENJE ZA JAVNOST 19.12.2020

Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuđuje pritiske na javni servis RTCG koji poslednjih dana dolaze od strane premijera i vicepremijera Vlade Crne Gore.

 

Ova vrsta pristiska je potpuno neprimjerena u bilo kome demokratskom društvu. Koristimo ovu priliku da upoznamo vladine zvaničnike da su mediji i politika u našoj državi zakonski odvojeni već skoro dvadeset godina. Svako uplitanje politike, a posebno izvršne vlasti u rad medija smatra se ozbiljnim ugrožavanjem njihove nezavisnosti. Takođe podsjećamo da je nezavisnost medija preduslov za njihovo objektivno i nepristrasno izvještavanje.


Prijetnje gašenjem medija i prizivanje grčkih scenarija nisu odlika demokratskih vlasti niti pokazatelj spremnosti da se uvaži pluralizam i nezavisnost medija. To što se aktuelnoj Vadi ne sviđa uređivačka politika javnog servisa ne može i ne smije biti razlog za prijeteće poruke i poziv za nezakonito smjenjivanje menadžmenta ove kuće. Takođe nije uobičajeno da vlast koja sebe smatra prvom demokratskom u istoriji Crne Gore svoj mandat započinje ovako drastičnim pritiscima na rad medija.
Medijski savjet za samoregulaciju će upoznati sve relevantne međunarodne organizacije sa pritiscima na rad medija koji u poslednje vrijeme dolaze od strane nove Vlade Crne Gore.


Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju