MSS Saopštenje za javnost 03.05.2023

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim medijima i novinarima u Crnoj Gori 3.maj Svjetski dan slobode medija. I ovaj dan mediji i u svijetu i kod nas dočekuju suočeni sa brojnim izazovima i teškoćama. Kao nikada do sada budućnost medija i njihov opstanak su pod velikim znakom pitanja.

Velike tehnološke promjene su u poslednje dvije decenije temeljno uzdrmale tradicionalne medije i natjerale ih da preispitaju ulogu i misiju koju su ovi mediji imali do ovih velikih promjena. Migracije čitalaca ka velikim internet platformama nisu samo finansijski ugrozile tradicionalne medije već ih i natjerale da preispituju svoje dosadašnje modele poslovanja i prilagođavaju se novim okolnostima i tehnologijama.

Kampanje dezinformacijama kojima svjedočimo poslednjih godina dale su nam priliku da vidimo i tamnu stranu medija i da postanemo svjedoci nekih od najbrutalnijih zloupotreba medija u propagandne svrhe. Svi ovi “udari” na tradicionalnu ulogu medija su doveli medijsku zajednicu u svijetu u situaciju da se zapita iznova o smislu postojanja medija i njihovom mjestu u demokratskim društvima.

Crnogorski mediji dijele sudbinu svega ovoga što se dešava na globalnom planu. Iako posruću pod teretom svih ovih promjena, gore navedenih, kao i konstantnih finansijkih problema, još uvjek nema dijaloga o načinima i mogućnostima prevazilaženja brojnih problema u našoj medijskoj zajednici. Očigledno je da će naša scena ostati fragmentirana i podjeljena i kao takva neotporna ne samo na sve tehnološke promjene, koje se dešavaju u svijetu, već i na sve pritiske koji dolaze od lokalnih političkih i finansijskih centara. A ovakvi datumi će nam preostati da nas podsjećaju na sve šanse i mogućnosti koje smo propustili da izgradimo zdrav i održiv medijski ambijent u državi.

 

 

Ranko Vujović

Izvršni sekretar

Medijski savjet za samoregulaciju