Saopštenje za javnost 27.07.2023

Medijski savjet za samoregulaciju izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg i sve češćeg ugrožavanja medijskih sloboda i slobode izražavanja u našoj zemlji, koje se dešava poslednjih dana

Gotovo svaki dan svjedočimo napadima na pojedince i medije. Urušavanje zagarantovanih prava i sloboda postalo je u poslednje vrijeme dominantan trend. Nedavne prijetnje Daliborki Uljarević i Danici Nikolić, kao i otvoren pokušaj nasilnog preuzimanja Gradske TV samo su neki od primjera beskrupuloznog gaženja prava na slobodno mišljenje i profesionalno novinarstvo.

Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuđuje sve ove napade i prijetnje i smatra da je kranje vrijeme da se zaustave ove opasne pojave i tendencije u našem društvu. Zbog toga pozivamo sve nadlažne institucije da hitno istraže sve upućene prijetnje, a političare da se uzdrže od prozivanja i prijetnji svima koji drugčije misle od njih ili pak kritikuju njihov rad.

Medijski savjet upućuje i apel predstavnicima međunarodne zajednice da obrate pažnju na ove zabrinjavajuće i opasne pojave koje mogu dovesti do daljeg urušavanja svih demokratskih tekovina i da adekvatnim reakicjama pomognu u zaustavljanju daljnje regresije našeg društva, kao i ostvarenih prava i sloboda.

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju