Saopštenje za javnost 15.09.2023

Medijski savjet za samoregulaciju najoštrije osuđuje opasno targetiranje Pobjede od strane predsjednika države Jakova Milatovića. Smatramo da je krajnje neprimjereno i zastrašujuće povezivati Pobjedu sa nepoznatim licima koja su kopala tunel do zgrade Višeg suda i na taj način stavljati ovaj medij u kriminalni milje.

Ovakva vrsta prikrivenih prijetnji je kranje neprihvatljiva i ugrožava slobodan rad medija u Crnoj Gori.


Bilo je za očekivati da upravo predsjednik države, shodno njegovoj pro-evropskoj retorici, gaji tolerantan odnos prema medijima čak i onda kada oni kritikuju njegove odluke, poteze i politike. Bilo je za očekivati da upravo predsjednik svojim ponašanjem daje primjer i doprinos stvaranju ambijenta za slobodan rad medija.

Desilo se upravo suprotno. Na par tekstova u Pobjedi koji nijesu bili naklonjeni predsjedniku države reagovalo se osvetnički i krajnje prizemnim povezivanjem ovog medija sa određenim kriminalnim strukturama.
Medijski savjet za samoregulaciju smatra da ovakve izjave predsjednika ugrožavaju slobodu medija i nijesu prihvatljive u jednom demokratskom društvu. Upravo je predsjednik države osoba koja bi trebala da pokaže na sopstvenom primjeru tolerantan odnos prema kritici medija, jer se radi o visokom političkom funkcioneru. Upravo je predsjednik države osoba koja bi trebala da ustane u zaštitu medija od prijetnji koje dolaze sa drugih adresa.
U stvarnosti imamo sve suprotno od onoga kako bi u jednom demokratskom društvu trebao da se ponaša političar na najvišoj funkciji.

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju