Saopštenje za javnost MSS 28.10.2023.

Zahtjev Višeg državnog tužilaštva da se Boban Batrićević kazni prekršajno zbog objavljene kolumne na portalu Antne M možda najbolje svjedoči o posrnuću crnogorskog društva i urušavanju tužilačke organizacije

Poslije dvadeset godima rada na slobodi izražavanja i slobodi medija u Crnoj Gori i poslije uspostavljanja najviših evropskih standarda u toj oblasti ono što se u poslednjih par godina dešava prijeti da uruši sve osnovne slobode u ovoj zemlji.

Kako nije uspjela BIRN-ova akcija zastrašivanja svih slobodomislećih ljudi u zemlji, prešlo se na konkretne akcije podnošenja tužbi za različito mišljenje.


Da paradoks bude veći sve ovo se dešava usred političke priče o zatvaranju poglavlja 23 i skorom ulasku Crne Gore u EU. Logično pitanje se postavlja ko će da primi Crnu Goru u Evropsku uniju sa ovakvim tužilaštvom i ovakvim shvatanjem slobode izražavanja. Priča da je dovoljno da izaberemo par sudija i par tužilaca da bi zadovoljili evropske zahtjeve teško da će proći sa tužilaštvom koje je puno bliže nekim autoritarnim državama nego evropskim demokratijama.


Ako narednih dana sudski i tužilački organi ne reaguju na ovaj skandalozan čin tužiteljke Snežane Šišović i ako ne bude povučena ili odbačena prijava protiv Batrićevića biće više nego jasno da ova država polako klizi ka istočnim despotijama, a da priča o evropskim integracijama služi za zabavu dokonog puka.

 

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju