Priručnik o odgovornom izvještavanju o govoru mržnje - OEBS

OEBS je nedavno objavio Priručnik o odgovornom izvještavanju o govoru mržnje. Ovaj Priručnik je rezultat zajedničkog napora Tehničke grupe za samoregulaciju koju čine predstavnici Medijskog savjet za samoregulaciju i predstavnici dnevnih novina Dan i Vijesti.

Kako bi pomogao u rješavanju izazova odgovornog izvještavanja o govoru mržnje, Priručnik nudi odgovore na pitanja 1) kako detektovati govor mržnje u javnom prostoru i 2) na koji način – kojim metodom – izvještavati o govoru mržnje, uz poštovanje visokih strandarda istraživačkog i profesionalnog novinarstva u javnom interesu.

Autori nijesu imali ambiciju da novinarima i urednicima ponude gotova rješenja za svaku situaciju, jer je to nemoguća misija, već su pokušali da im pomognu da neka opšteprihvaćena etička pravila primijene prilikom izvještavanja o govoru mržnje, a odluka o tome da li će i kako to uraditi stvar je novinara i urednika.

Odgovorno i etično izvještavanje o govoru mržnje jeste zahtjevan zadatak za svakog novinara, naročito u vremenu izraženog prisustva ovakvog sadržaja u javnom, društvenom i političkom prostoru. Iako se sve manje i rjeđe čuju glasovi onih koji su i „govor mržnje” smatrali segmentom slobode izražavanja, javnost je ujedinjena u stavu da je o govoru mržnje potrebno govoriti kako bi se „fanatični narativi” razotkrivali i sticao realan uvid o prisutnosti rasizma, homofobnosti ili mržnje u društvu.

Postupanje novinara u ovakvim situacijama je od izuzetne je važnosti. Odmjerena i utvrđena distanca, koju novinari moraju iskazati prema govoru mržnje, jedan je od njihovih osnovnih zadataka. Oni moraju upozoravati društvo na govor mržnje, bez nepotrebnog pojačavanja glasova propagandista mržnje.

To je zahtjevan novinarski zadatak, a ako se izvrši neadekvatno, može imati štetne posljedice i na taj način otvoriti pitanje posredne odgovornosti subjekata – novinara i medija – u slučajevima kada su oni služili ili kao oruđe izvršenja – pronošenja ili nekom obliku saučesništva. Kako etično i odgovorno izraziti „misao koju mrzimo”, a pri tome ne postati njen promoter, osnovni je cilj ovog Priručnika. Kompletan tekst Priručnika možete pročitati na sljedećem LINKU