Medijski savjet za samoregulaciju je nedavno započeo implementaciju projekta "Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi: Podrška novinarstvu kao javnom dobru"

Medijski savjet za samoregulaciju je nedavno započeo implementaciju projekta "Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi: Podrška novinarstvu kao javnom dobru". Ovaj projekat koji obuhvata zemlje Zapadnog Balkana i Turske podražan je od strane EU i UNESCO-a i ima za cilj podršku slobodi izražavanja u regionu.

Na osnovu rezultata prethodnih faza ovog projekta novi projekat prije svega promoviše slobodne, nezavisne i pluralističke medije, prepoznajući novinarstvo kao javno dobre u borbi protiv dezinformacija.

Ključni akteri projekta, kao što su institucije, regulatori, samoregulatorna tijela, organizacije civilnog društva i mediji treba da povrate povjerenje u medije i novinarstvo u regionu, jačanjem etike u medijima, posebno kroz mehanizme samoregulacije, promovišući upravljanje digitalnim platformama i onlajn medijima sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima, i usvajanje politika medijske pismenosti i njihovo integrisanje u formalno obrazovanje.

Konkretno, projekat će nastojati da poveća posvećenost i kapacitete medija i novinara kako bi osigurali da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda novinarstva, uključujući rodnu ravnopravnost i odgovornost medija, ojačati slobodu izražavanja i prenos tačnih informacija regulacijom digitalnih platformi i internetskih medija.

Medijski savjet za samoregulaciju će učestvovati u dijelu projekta koji se bavi profesionalnim i etičkim standardima u medijima, uključujući i saradnju sa regionalnim savjetima za štampu.