Saopštenje za javnost MSS 22.01.2024.


Medijski savjet za samoregualciju čestita svim crnogorskim novinarima i medijima Dan novinara Crne Gore. Iako je ovo dan kada bi trebali da slavimo, teško je naći previše razloga za to u našoj sivoj novinarskoj svakodnevnici.


Ovogodišnji Dan novinara se skoro poklopio sa početkom suđenja Bobanu Batrićeviću za tekst objavljen na portalu jednog medija, što je simbolika koja možda najbolje ilustruje stanje slobode medija i izražavanja u našoj državi. Teško je sjetiti se kada je u Crnoj Gori tužilac tražio da se neko kazni zato što je kritikovao neke negativne pojave u društvu. Zahtjev Višeg državnog tužilaštva da se Boban Batrićević kazni prekršajno zbog objavljene kolumne na portalu Antene M možda najbolje svjedoči o posrnuću crnogorskog društva i urušavanju tužilačke organizacije.
Sa druge strane položaj novinara se nije popravio u odnosu na prošlu godinu. Novinarske plate su i dalje ispod državnog prosjeka, a broj napada na novinare se i dalje ne smanjuje. Takođe, ukupan politički ambijent u Crnoj Gori koji radikalizuje društvo do krajnjih granica ni malo ne ide na ruku stvaranju osnovnih uslova za normalan rad novinara. Nova Vlada Crne Gore će, zbog svega navedenog, biti pred velikim izazovom da bar donekle popravi ambijent za novinarsku profesiju, kao i da novinarima i medijima omogući nesmetan i bezbjedan rad.

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju