Saopštenje za javnost MSS 15.02.2024

Formiranje predmeta od strane Osnovnog državnog tužilaštva zbog kolumne „Kako počinje građanski sukob u Crnoj Gori“, objavljene na portalu Antena M, još jedna je potvrda ugroženosti slobode medija i slobode izražavanja u Crnoj Gori.

Činjenica da tužilaštvo prihvata prijave prosrpskih i proruskih medija kojim se ugrožavaju elementarne slobode u Crnoj Gori znak je dubokog posrnuća tužilačke organizacije. Postavlja se pitanje čemu su služila sva ona imenovanja, koje je Evropa tražila, ako smo kao rezultat dobili to da tužilaštvo radi aktivno na ograničavanju osnovnih sloboda u Crnoj Gori.
Poslije slučaja profesora Bobana Batrićevića i njegove kolumne, takođe objavljene na portalu Antene M, ovo je u kratkom vremenskom razmaku već drugi slučaj da tužilaštvo formira predmet zbog slobodno izraženog mišljenja u jednom mediju. Da pomenemo da se radi o potpuno profesionalnom tekstu i da je samo neko kranje zlonamjeran ili krajnje intelektualno ograničen mogao da ga ocjeni kao ratnohuškači.
Ne ulazeći u motive za ovakve prijave smatramo da je postupanje ODT-a krajnje zabrinjavajuće i da ovakvo razumjevanje medijskih sloboda vraća Crnu Goru u neka daleka vremena i stranputice koje nemaju nikakve veze sa evropskim integracijama i izgradnjom profesionalnih i demokratskih institucija i društva.

Ranko Vujović
Izvršni sekretar
Medijski savjet za samoregulaciju