Odluka po žalbi Mitra Bulatovića protiv portala Antena M 01.12.2023

Postupajući po žalbi zbog kršenja načela I i III Kodeksa novinara u tekstu “U Podgorici otkazano prikazivanje filma “Heroji Halijarda”, koji je objavljen 6. Oktobra 2023 na portalu Antena M, Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju, donosi sljedeće:

R J E Š E N J E

U tekstu “U Podgorici otkazano prikazivanje filma “Heroji Halijarda”, koji je objavljen na portalu Antena M je došlo do kršenja načela I i III Kodeksa novinara.

Komisija za žalbe je pažljivo analizirala i podnijetu žalbu, kao i sporni tekst, odnosno izjašanjenje uredništva portala. Komisija je utvrdila da je portal Antena M prenio tekst sa portala RTCG-a.
Komisija je takođe registrovala da za razliku od drugih medija Antena M nije objavila ispravku, kako se ispostavilo netačne informacije, što je i potvrđeno u izjašnjenju samog medija. Komisija može da razumije da se u ovom slučaju desila nepažnja i da zbog nje portal Antena M nije objavio ispravku netačne informacije, posebno imajući u vidu dobre odnose između distributera filma i samog portala Antena M. Međutim nepažnja ne oslobađa od odgovornosti. Komisija za žalbe je stava da mediji moraju da provjere sve informacije koje objavljuju, pa i one koje prenose sa drugih medija i portala. Kada se ispostavi da se radi o objavi netačnih informacija medije su dužni da objave ispravku istih, posebno u situaciji kada je oštećena strana, odnosno bioskop Cineplex poslao demanti svim medijima koji su objavili netačnu informaciju o premijeri ovog filma.
Na osnovu svega navedenog Komisija za žalbe smatra da je u ovom slučaju došlo do kršenja načela I i IV Kodeksa novinara koje se odnosi na objavljivanje tačnih informacija.

Obrazloženje

Medijski Savjet za samoregulaciju je dobio žalbu od čitaoca Mitra Bulatovića povodom teksta objavljenog na portalu Antene M 6. oktobra ove godine. Tekst je imao naslov „U Podgorici otkazano prikazivanje filma “Heroji Halijarda”.
U žalbi Mitar Bulatović između ostaloga navodi da je:” Portal Antena M 6. oktobra u 19.52 minuta objavio vijest da je u Cinepleksu otkazano prikazivanje film "Heroji Halijarda". Na tu vijest su dan kasnije reagovali nadležni iz pomenutog bioskopa, ali i distributer pomenutog filma, naglašavajući da film nije otkazan, a da informacija koja se pojavila u medijima o navodnom otkazivanju nije tačna.”

Bulatović dalje kaže : “Smatram da je Antena M prekršila Kodeks novinara koji zabranjuje širenje lažnih vijesti. Vlasnici i urednici tog portala su svoje čitaoce, ali i ostale građane, jer su njihovu lažnu vijest prenijeli i ostali portali, doveli u zabludu i nanijeli štetu pravima građana da budu pravovremeno i objektivno informisani. Zbog toga pozivam predstavnike Medijskog savjet za samoregulaciju da povodom ovog slučaja preduzmu odgovarajuće mjere. Takođe smatram da Antena M treba da uputi javno izvinjenje zbog širenja lažnih vijesti”, stoji na kraju reagovanja Bulatovića .
Medijski savjet za samoregulaciju se obratio redakciji portal Antena M za izjašnjenje povodom ove žalbe. Poslije nešto dužeg čekanja dobili smo odgovor od glavnog i odgovornog urednika Darka Šukovića. Izjašnjenje prenosimo integralno: “Antena M spornu informaciju prenijela je sa portala RTCG, u dobroj vjeri da je tačna. Dodatno smo imali manje razloga za sumnju u tačnost informacije, imajući u vidu da aktuelna uređivačka politika Javnog servisa sve više inklinira reviziji istorije i afirmaciji četničkog pokreta. Baš kao i film o kojem je baksuzna vijest.
Ispravka vijesti nekako nam je promakla i zbog toga je nijesmo objavili. Prosto se desilo.
Inače, Antena M ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa Sinepleksom pa nema razloga za njihovu sumnju u naše loše namjere. Doduše, ta saradnja nije a i neće podrazumijevati najavu filmova u kojima se afirmšu domaći izdajnici,” piše na kraju izjašnjenja Šukovića.
Pošto nije bilo osnova za medijaciju u ovom slučaju Komisija za žalbe Medijskog savjeta za samoregulaciju je preuzela u daljnje razmatranje navedenu žalbu. Komisija se na početku rada upoznala sa izvornim tekstom koji je bio povod za žalbu. Radi se o kratkom tekstu koji je preuzet sa portala RTCG-a. Pored informacije da je premijera filma otkazana u tekstu se još navodi da je više građana uputilo protest, smatrajući da se radi o nacionalističkoj propagandi, te da su događaji iz Drugog svjetskog rata pogrešno predstavljeni. Na kraju teksta stoji da je reditelj filma srpski glumac Radoš Bajić.
Komisija za žalbe je pažljivo analizirala i podnijetu žalbu, kao i sporni tekst, odnosno izjašanjenje uredništva portala. Komisija je utvrdila da je portal Antena M prenio tekst sa portala RTCG-a, a isti su i drugi mediji objavili. Komisija je takođe registrovala da za razliku od drugih medija Antena M nije objavila ispravku, kako se ispostavilo netačne informacije, što je i potvrđeno u izjašnjenju samog medija. Komisija može da razumije da se u ovom slučaju desila nepažnja i da zbog nje portal Antena M nije objavio ispravku netačne informacije, posebno imajući u vidu dobre odnose između distributera filma i samog portala Antena M . Međutim nepažnja ne oslobađa od odgovornosti. Komisija za žalbe je stava da mediji moraju da provjere sve informacije koje objavljuju, pa i one koje prenose sa drugih medija i portala. Kada se ispostavi da se radi o objavi netačnih informacija mediji su dužni da objave ispravku istih, posebno u situaciji kada je oštećena strana, odnosno bioskop Cineplex poslao demanti svim medijima koji su objavili netačnu informaciju o premijeri ovog filma.
Na osnovu svega navedenog Komisija za žalbe smatra da je u ovom slučaju došlo do kršenja načela I i III Kodeksa novinara koje se odnosi na objavljivanje tačnih informacija.

1.2. Tačnost
(a) Prije objavljivanja izvještaja, novinar/novinarka treba da bude siguran/na da su
preduzete sve odgovarajuće mjere kako bi se provjerila njegova tačnost.
3.1. Ispravka i odgovor
(b) U slučaju kada su neke osobe ili organizacije uvjerene da izvještaj medija sadrži netačne
informacije ili neutemeljene kritike na njihov račun, one mogu, od medija koji je objavio
takav izvještaj, da zahtijevaju mogućnost odgovora i ispravke netačnih navoda.
Medij treba da uvaži to pravo, ukoliko je izvještaj sadržavao netačne informacije ili
neutemeljene kritike.

Shodno članu 21 Statuta Medijskog savjeta za samoregulaciju Rješenje ove Odluke je potrebno objaviti na portalu Antena M.

Komisija za monitoring i žalbe

Aneta Spaić
Sonja Drobac
Danilo Burzan
Branko Vojičić
Ranko Vujović